Kosár

Az Ön kosara üres.

KERTÉSZKUCKÓ MAGAZIN: OTTHONI TARTÓSÍTÁS ERJESZTÉSSEL

KERTÉSZKUCKÓ MAGAZIN: OTTHONI TARTÓSÍTÁS ERJESZTÉSSEL

Mi a fermentáció? Ez egy ősi módszer, régen is használták. ma is használják, hogy tartósítsuk ételeinket vagy....

Mi a fermentáció?
 
Ez egy ősi módszer, régen is használták, ma is használják, hogy tartósítsuk ételeinket
vagy újakat állítsunk elő.
 
A fermentáció vagy fermentálás során a szerves anyag bizonyos biokémiai folyamatoknak köszönhetően átalakul. Így lesz a tejből sajt, a gabonából (élesztő hozzáadásával) kenyér, a káposztából savanyú káposzta. Az allergiában szenvedőknek és azoknak az embereknek, akiknek valamilyen diétát kell tartaniuk, vagy egészségesebben szeretnének táplálkozni, kifejezetten ajánlott a fermentált ételek fogyasztása.
 
Ahhoz, hogy a fermentáció meginduljon, szükségesek a megfelelő hozzávalók:
  • némi idő
  • meleg hőmérséklet
  • egy-két célzott hozzávaló, például cukor vagy só
Megkülönböztetjük a természetes erjedést és a célzott hozzávalók segítségével zajló erjesztést. A spontán erejdésnél a szükséges erjesztő baktériumok, amelyek a levegőben vagy már az ételben ott szunnyadnak, maguktól erjedésnek indulnak. A fény, a meleg vagy valamilyen mechanikus beavatkozás, mint például a gyúrás vagy döngölés elősegítik a folyamatot. A hozzáadott baktériumokkal szabályozott erjesztést irányított erjesztésnek nevezzük. Így készülnek például a tejtermékek, vagy a sajt a tejsavbaktériumok segítségével. Az élesztő és a kovász (amely egyfajta vad élesztő) a tészták vagy bizonyos italok kelesztését,erjedését segítik elő.
 
Egyes módszerek alkalmazásakor nem beszélhetünk valódi erjesztésről, mint például a szalámi érlelésénél, hiszen klasszikus értelemben nem erjedés, csak átváltozás megy végbe.

 

Kattints a könyvért

SAVANYÍTÓ EDÉNYEK A KERTÉSZKUCKÓ GAZDABOLTNÁL :)

 

 
 

További hírek