Kosár

Az Ön kosara üres.

KERTÉSZKUCKÓ MAGAZIN: KÉSŐ ŐSZ ÉS TÉL, KERTI MUNKÁK

KERTÉSZKUCKÓ MAGAZIN: KÉSŐ ŐSZ ÉS TÉL, KERTI MUNKÁK

A kocsányos tölgy leveleinek elszíneződésével érkezik a késő ősz, általában október közepén..........

A kocsányos tölgy leveleinek elszíneződésével érkezik a késő ősz, általában október közepén. Igaz már november végét írjuk, de még most is késő őszi idő van, szinte mintha csak október vége lenne. A fák többsége ilyenkor már csupaszon áll, ha végül a tölgy és az utolsó almafák levelei is lehullanak, a fenológiai naptár szerint végérvényesen beköszönt a TÉL!
 
KÉSEI MUNKÁLATOK
A fenológiai naptár szerint a késő ősszel együtt érkeznek az első kisebb éjszakai fagyok. A tartós fagy azonban ilyenkor még ritka, így bőven van lehetőségünk arra, hogy elültessük a rózsákat és egyéb fás szárú növényeket, valamint a földbe dugdossuk az utolsó virághagymákat is. Ha a hőmérséklet már nulla fok körül van, legfőbb ideje, hogy leszedjük az utolsó almát, körtét, illetve minden nem télálló zöldséget.
 
ELŐKÉSZÜLETEK A TÉLRE
Ha fenyegetnek az első fagyok, az érzékeny cserepes növényeket vigyük be egy erre alkalmas helyiségbe. Majd a fagyérzékeny tavirózsákat, valamint a begónia, a kanna és a tubarózsa gumóit is helyezzük fagymentes helyre. Ezután következnek az ellenállóbb dáliák és kardvirágok. Elsőként a frissen ültetett és az érzékeny fiatal növényeket takarjuk be, majd az idősebb, kissé fagyérzékeny növények következnek, köztük a rózsák is.
 
TERMÉSZETES VÉDŐTAKARÓ
A téli védelemhez a lombhullató fák és cserjék remek alapanyaggal látnak el bennünket. Amíg a leveleken nincs betegség nyoma, jól használhatók szigetelőanyagként. Az avar védelmet nyújt, ha egyszerűen a fák és bokrok alatt hagyjuk, később pedig humusz lesz belőle. Csak a fűről, illetve az utakról és a lépcsőkről távolítsuk el a lehullott leveleket, hiszen ha megáznak, könnyen elcsúszhatunk rajtuk. Az avart ne túrjuk szét, hiszen sünik búvóhelye lehet!
 
 
 
 

 

További hírek